AJÁNLATOK

 
kosár tartalma

  Elefant, Italy 1944 (1:32) #80052

A Ferdinand és az Elefant önjáró lövegkonstrukciók

A Ferdinand a Porsche VK 4501(P) prototipusának ( a Porsche gyár Tigris- változata ) egy átépitett verziója. A Porsche által legyártott 90 darab járműből először lövegvontató traktorokat akartak csinálni, de később úgy döntöttek, hogy inkább rohamlöveggé alakitját át őket, és 8,8 cm PaK 43/2 L/71- es páncéltörő ágyúval szerelték fel a Porsche-Tigriseket. Az ausztriai St. Valentin- ben, a Nibelungwerke gépgyárban 1943 aprilisa és májusa folyamán mind a kilencvenet elkészitették és a keleti frontra szállitották. A német hadvezetés mindet bevetette a kurszki csatában, de a várt elsöprő siker elmaradt, és több, többé- kevésbé fatális hiba jelentkezett a Ferdinandokon: az üzemanyagtartály gyakran kigyulladt, a motor túl gyenge volt és túl sok üzemanyagot fogyasztott, a jármű pedig teljesen védtelen volt a szovjet gyalogsággal szemben ( " elfelejtették " megfelelő géppuskával felszerelni ). Mindezek ellenére a szovjet páncélosok és lövegállások ellen nagyon hatékony volt, és sokat megsemmisitett közülük.

A megmaradt 50 darabot visszaküldték a gyárba, alapos modernizálásra. Igy született az Elefant, amely ugyanolyan volt, mint a Ferdinand, de szélesebb lánctalpakkal, parancsnoki kupolával és beépitett géppuskával volt ellátva. 1944 elején már ismét a fronton voltak az Elefantok, először Olaszországban, majd a keleti fronton harcoltak, és bár konstrukciójukból adódóan elsősorban támadásra voltak kifejlesztve, kiváló védekezőfegyverek váltak belőlük.


 Rendelhető - Érdeklődj email-ben !  

 db
 

PARTNEREK

Több, mint 60 kategória között kereshet érdeklődési körének megfelelő honlapokat. Ha népszerűsítené honlapját akkor is látogasson el ide! A legnagyobb bannercsere-portál!
HÍRLEVÉL
Áraink bruttó árak. Az árváltozás jogát fenntartjuk!