AJÁNLATOK

 
kosár tartalma

  Panzer IV Ausf F. - Eastern Front, 1941

A Panzerkampfwagen IV- est ugyanabban az időben fejlesztették ki, mint a Pzkpfw III- ast. Hasonlitott a Pz III- asra, de nehezebb volt nála, és 75 mm L/24- es ágyúval volt felszerelve. Az volt a feladata, hogy tűzzel támogassa a Pz III- ast - a 75 mm- es ágyú egyaránt alkalmas volt kumulativ, repesz, füst és páncléltörő gránátok kilövésére. A 6,8 kg súlyú páncéltörő gránát 385 m/s sebességgel hagyta el az ágyúcső torkolatát, és 41 mm vastag páncéllemezt tudott átütni 500 m- es távolságból. A 30 -as évek végén ez a pánclátütő képesség elégségesnek számitott, de a Pz IV- esnek ennek ellenére nem a harckocsik elleni harc volt a fő feladata, hanem inkább a beásott ellenséges gylogság pusztitása, repeszgránátokkal.

A következő Pz IV- változat, az Ausf.F 1941- ben jelent meg. Ekkor már javában folytak a harcok a keleti fronton, Németország és a Szovjetunió között. Az első hónapok fejveszett orosz visszavonulása ellenére orosz T-34- es és KV-1- es tankok tűzereje, mozgékonysága és páncélzata meglepetésként érte a németeket. A német hadsereg 1941- ben nem rendelkezett az orosz tipusokhoz hasonló paraméterű tankkal, és ezek hiánya egyre kinzóbbá vált az orosz ellenállás lassú szilárdulásával 1941/42 telén. A Pzkpfw IV Ausf. F még rövid csövű 75 mm- es löveggel volt felszerelve, de az 1942 elején szinre lépő Ausf. F2 már a jóval tökéletesebb, 75 mm L/43 - as harckocsiágyúval. A KwK 40 L/43- as súlya 472 kg volt, torkolati sebessége pedig 740 m/s körül mozgott. Ennek segitségével az ágyú lövedéke 89 mm vastag páncéllemezt tudott átütni 500 m távolságból. Ezek a ballisztikai tulajdonságok a T-34/76- os szintjére emelték a Pzkpfw Ausf. F2- t. Az F2- es megjelenése után a rövid csövű ágyúval felszerelt F- szériát visszamenőlegesen átnevezték F1- nek.


 Rendelhető - Érdeklődj email-ben ! 

 db
 

PARTNEREK

Több, mint 60 kategória között kereshet érdeklődési körének megfelelő honlapokat. Ha népszerűsítené honlapját akkor is látogasson el ide! A legnagyobb bannercsere-portál!
HÍRLEVÉL
Áraink bruttó árak. Az árváltozás jogát fenntartjuk!