AJÁNLATOK

 
kosár tartalma

  T-34/85, East Prussia, 1945 #80318

A T-34/85- ös tank

t34/85 Az új, 1943- tól gyártott német páncélostípusok- a Tigris és a Párduc lényegében behozták a szovjet T-34- esek es KV-1- egyesek előnyét, sőt nagy átütőerejű harckocsiágyújuknak köszönhetően túl is szárnyalták a szovjet típusokat. A T-34/76- osok ágyúja a vastag páncelzatú Tigrisekkel és Párducokkal szemben csak 500 méteren belül volt hatékony. Mivel az 1943- as harcokban a német páncélosok még többé- kevésbé fel tudták tartani a szovjet tömegrohamokat - a kurszki csata például szovjet győzelemmel végződött, a németek kb. 2200 tankot és páncélozott járművet veszítettek, a Vörös Hadsereg azonban több mint 9000- et, ami igen érzékenyen érintette még a nagy veszteségekkel kalkuláló szovjet vezérkart is, a szovjetek új harckocsitípusok kifejlesztésébe, valamint a régiek modernizálásába kezdtek. A T-34- es páncélvastagságát megnövelve új prototípust kezdtek el tesztelni T-43 néven, a teszteket azonban félbeszakították, és a főparancsnokság utasította az ágyúkonstruktőröket egy új típusú 85 mm- es harckocsiágyú megtervezésére. A már létező D-5- os típus mellé, amit a KV-85- ösbe es az SU- 85- os páncelosvadászba szereltek, még két újat terveztek és intenzív tesztelésnek vetették alá őket. Végül is a ZISZ- 53- as típust választották, de a tesztek bebizonyították, hogy a T-34- es tornya túl kicsi egy ilyen kaliberű ágyúhoz, ezért azt is megnagyobbították. A T-34/85- ösök első szériájába mégis D- 5- ös ágyút szereltek, mert a ZISZ- 53- asok alkalmazásánal váratlan nehézségek jelentkeztek. A második szériába azonban már a ZISZ- 53- as egy modernizált változatát, a ZISZ-S-53- at szerelték. Ez a tipus lassan teljesen felváltotta a D-5- öt.

A T-34/85 súlya 32 tonna volt, a jármű azonban megőrizte a T-34 kiváló mozgékonyságát és hatótávolságát.
A későbbi, 1944 -től gyártott típusokat füstbombavetővel is ellátták, valamint parancsnoki kupolát az új, 3 ember számára tervezett torony közepéről bal oldalra helyezték. Új típusú periszkópot alkalmaztak, és a rádióberendezést is áthelyezték a testből a toronyba.


 Rendelhető - Érdeklődj email-ben ! 

 db
 

PARTNEREK

Több, mint 60 kategória között kereshet érdeklődési körének megfelelő honlapokat. Ha népszerűsítené honlapját akkor is látogasson el ide! A legnagyobb bannercsere-portál!
HÍRLEVÉL
Áraink bruttó árak. Az árváltozás jogát fenntartjuk!